Tuesday, 10 June 2014

Ke Kelate Ke Kite?

Hey uols. Assalamualaikum. (:

Erm. Erm. Taktau nak start macam mana lah. Aduhh. Hmm. 

Kay, iols pi Kelantan 2 hari 2 malam. First night iols pi Kolam Air Panas Ulu Lengong. Dekat Baling (: Tapi iols tak mandi puns. HAHA xD Rendam rendam kaki je. Rendam dalam kolam yang PALING PANAS ye uols. Memang panas lah. Chup ! Bukan RENDAM tapi main celupcelup kaki je. AHAHA xD Tersalah istilah pulak. Memang panas berasap asap. 

Ni haaa gambor nye. 


video

Ni masa nak balik dah. Jumpa BATMAN. Hehehe ^^

 





Lepas dah habis berendam bagai, iols pun sambung perjalanan ke Kelantan. Masa on the way tu, iols singgah kat Banjaran. Kat sana tu ada banyak gila bintang. Nak ambik gambor tapi tak dapat. So, tak dapat lah iols nak share kecantikkan dan kebanyakkan bintang bintang itu. Huhu^^ Berhenti sebab nak lelap mata. And then sambung jalan. Lepastu iols taktau apa dah. Sedarsedar dah sampai Machang. Masa tu dah pagi so singgah sarapan dulu. After breakfast, sambung jalan lagi sampai Tumpat. Destinasi weols. HAHAH xD Kat sana ada Kawasan Perkemahan. Cantik. Lawa. Menarik. 






Ni lah tempatnya. Dah nak pi tempat lain baru nak ambik gambor. HAHAH xD Kat pokok pokok sana tu ada banyak orang jual makanan and banyak orang berkemah. Ahahah. Iols singgah sat ja kat sini sebab masa tu panas. Plan petang nak mai lagi. Tapi tak jadi sebab hujan. 

Lepas singgah kat sini weols pi ronda ronda kat area Tumpat cari homestay. Dah jumpa satu homestay baik punya, weols pun menuju ke Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor. Best ! Ada jual macam macam. Tapi pitih tak banyak so tak berapa best la kan. Iols beli Jersey aje. Hehehe (: Pusing pusing kat dalam tu sampai pukul 2. Terus pi check in homestay. Besar dan cantik gak ar rumah tuu. TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII, panas. Bhahahhaa xD Memey panas takleh nak buat apa lah kan. Semua sembilan orang yang pi semua lena. Akibat keletihan. Pukul 6 macam tu baru semua bangun. Iols antara orang yang paling lambat bangun. Ehehehehe ^^ 



Dah bangun tuu, weols pi Wakaf Che Yeh. Sana lebih kurang macam uptown lah. Best jugak. Tapi tak beli apa. Ada macam warung jual makanan. So, weols makan nasik dengan sup daging. Boleh tahan. Tapi sup dia banyak taugeh. Iols tak makan taugeh terpaksa memilih milih taugeh tu letak tepi. Lepas bersantap, weols jalan lagi. Jalan punya jalan. Dapat lah buah laici dengan mempelam dan jugak baju. Jalan sampai sesat kat kat dalam tempat orang jual jual tu. Lepas tu balik homestay ah. Masa untuk berehat. Good nite uols. 

Tu hari pertama dah selesai. Tak enjoy sangat. Biasa biasa jaa. 

Hari kedua.

Bangun pagi gosok gigi get ready nak meladi. Haaaa, gitu lah. Pagi pagi dah check out. Check out tu terus pi Kota Bharu. Pi makan pagi. Iols makan roti canai dengan teh ais. Sodap gilaaaa roti canai dia. Garing garing. Lembut lembut. Memang sedap dan lazat. (: 


Ni selfie lepas makan pagi. with my Nabele. 

Lepas makan terus jalan pi Muzium Perang (Bank Kerapu). Cerita pasal sejarah lah kan. Apa lagi. Ada lah cerita pasal Tok Janggut semua. And all those history stuffs. Yang aku kurang minat. Kawe ni sejarah kureeng. 

BUT FIRST LET ME TAKE A SELFIE

Iols memang suka takngkap gambar orang. Huhu^^






































Lepas Muzium Perang, kami semua jalan pi Muzium Islam. Sebelah sebelah jaa pun. Haaaa, tu dah sampai.



Ni sistem Sekolah Pondok.



Lepastuuu, kami bergroup photo kat depan muzium ni haaaa. Bhahaha xD
Depa jaa yang ada sebab aku yang tangkap gambaq. Hahahah xD

Minah ni memang suka bergambor. Muahaha xD


Kami melawat dua Muzium jaa. Ada banyak muzium lagi. Muzium Adat Istiadat yang nampak elok. Tapi tak masuk pun.






Lepas melawat dua muzium ni, kami jalan pi Pasar Siti Khatijah. Depa beli keropok lah apa lah. Macam macam lah jugak. Aku pi makan jaaa dengan minah atas tuu dengan Abah dengan adik aku. Hahah xD Tapi aku tak makan pun. Rasa rasa jaaa. Minah tu makan Nasik Dagang. Sedap jugak. Dia makan dengan ayam. Hahah xD Lepas makan, kami keluar dari pasar tuu. Lepas tuu, barang banyak sangat so we decided to naik lanca. 


 Mula depa dua jaa nak naik lanca tu haaa. Lepas aku join sekali. Hahahah xD 


Apa lagi. Selfie lah. Hahah xD Muka pun macam makye. 

Kami pun naik lah lanca ni tiga orang + pakcik tu = empat orang sampai kat kereta. Lepas tu terus bergerak balik ke Pulau Pinang. Tamatlah sudah cerita Ke Kelate Ke Kita. Hahahah xD Babai uols. 

by,
nourshazana